Onderwijsondersteuning

Bij ISW Hoogeland bieden we uitgebreide begeleiding om leerlingen optimaal te laten groeien. Van mentoren en decanen tot zorgteams: we zorgen voor persoonlijke aandacht, hulp bij studievaardigheden, profielkeuzes en extra ondersteuning waar nodig. Samen werken we aan het welzijn en de toekomst van iedere leerling.

Mentor

De begeleiding van jou als leerling wordt gecoördineerd door de mentor, onder verantwoordelijkheid van de afdelingsleider. De mentor spreekt je volgens een vaste cyclus door het schooljaar heen, waarbij minimaal 2 keer per jaar ook je ouders/verzorgers worden uitgenodigd. De mentor administreert bijzonderheden en afspraken in het schooladministratiesysteem. Je resultaten kun je uiteraard zelf inzien, maar ook je ouders en docenten kunnen het bekijken. Van het ene op het andere leerjaar vindt er een administratieve overdracht plaats, maar ook een warme overdracht, zodat de mentor en jij het nieuwe leerjaar goed kunnen beginnen. ML-/MOL-gesprekken Op ISW Hoogeland hebben we ML-/MOL-gesprekken (mentor-leerling/mentor-ouder-leerling-gesprekken). We voeren deze gesprekken in het kader van het zicht hebben op de leerling. Gemiddeld 5 keer per jaar wordt er een persoonlijk gesprek gevoerd door de mentor met de leerling en/of ouders.

Decaan

Op locatie Hoogeland zijn 2 decanen werkzaam. Zij begeleiden je bij je keuze voor studie en beroep. Ze verzorgen ook de voorlichting aan jou en je ouders/verzorgers voor het vakkenpakket, vervolgopleidingen en beroepskeuze. Wil je meer weten of een afspraak maken? Dan kun je hen een e-mail sturen. Voor mavo: mevr. M. van ’t Hoff – mho@isw.info Voor havo/vwo: mevr. K. Dekker-Klop –klp@isw.info

Ondersteunings-coördinator

Onze zorglijn

De stappen van de zorglijn op ISW Hoogeland
  1. Signalering door mentor/docent/ouder of de leerling zelf
  2. Overleg en gesprekken om de hulpvraag duidelijker te krijgen
  3. Starten van een zorgplan waarin afspraken staan om samen aan de hulpvraag te werken. Alle betrokken partijen zijn van het plan op de hoogte. Ook de leerling
  4. Bewaken, zorgen dat het goed verloopt, van het zorgplan
  5. Evalueren van het zorgplan, bijstellen als het nodig is, met alle betrokken partijen
Een tussenstap in de zorglijn kan zijn
  • Het bespreken van een leerling in de IZT (intern zorgteam met specialisten), zodat alle betrokkenen goede afspraken maken over de te geven zorg
  • Het bespreken in het ZAT/EZT (extern zorgteam met specialisten), nadat al een langere periode is voorbijgegaan van zorgplannen/handelingsplannen. In het EZT zitten extra specialisten
Zorg binnen ISW Hoogeland is onderdeel van het locatiebeleid. Zorg verlenen aan leerlingen gebeurt op verschillende niveaus. De aansturing wordt georganiseerd door zorgcoördinatoren, in samenspraak en overleg met de directie van de school. De uitwerking van de zorg is een verantwoording van alle betrokken partijen binnen en buiten de school. Voortdurend in ontwikkeling Zorg binnen het onderwijs is een proces dat voortdurend in ontwikkeling is. Protocollen en kaders worden jaarlijks opnieuw bekeken en eventueel bijgesteld aan de veranderingen in het werkveld.

Interne zorg

Mentoren voeren gesprekken, signaleren tijdens lessen, overleggen met leerlingen, hebben een eerste contact met ouders, geven zorgsignalen door aan de zorgcoördinatoren en de afdelingsleider. Zij zijn echter geen psychologen, maar hebben wel een signalerende taak in de zorg.
Afdelingsleiders overleggen met hun docententeams, voeren gesprekken met docenten, registreren zorgvragen en zorgwekkende signalen, overleggen met de zorgcoördinatoren en geven ondersteuning aan hun team docenten bij de uitvoer van een zorgtraject.
Ondersteuningscoördinatoren hebben contact met alle betrokken partijen rondom zorg en overlegmomenten, geven richting aan het zorgtraject, bewaken het zorgtraject van een leerling, hebben veel contact met externe zorgverleners en sturen interne zorgverleners aan. Onze ondersteuningscoördinatoren zijn: Mevrouw M. Ammerlaan - ene@isw.info Mevrouw E. van de Vijver - vvr@isw.info

De locatiedirecteur van ISW Hoogeland wordt door overlegmomenten met de ondersteuningscoördinatoren en afdelingsleiders op de hoogte gehouden van de zorgverlening en het zorgbeleid binnen de school.

De dyslexiebegeleider ondersteunt alle dyslexieleerlingen en is het aanspreekpunt met betrekking tot dyslexie op ISW Hoogeland. Hij of zij schrijft het dyslexieprotocol en deelt de dyslexiepassen uit.
Klasse(n)leerlingen worden in de brugklas op alle niveaus ingezet. Na een korte training in gesprekstechnieken en signalering gaan zij met de leerlingen aan de slag. Zij ondersteunen de mentor in zijn/haar signaleringstaak, voeren 2 keer per jaar signaleringsgesprekken via een vast formulier, geven zorgsignalen door aan de mentor en ondersteunen de mentor bij groepssfeer activiteiten (o.a. kick-offweek). De klasse(n)leerlingen hebben 2 vaste begeleiders (docenten) waar zij regelmatig feedbackgesprekken en intervisiebijeenkomsten mee voeren gedurende het schooljaar.

Externe zorg

Op ISW Hoogeland worden externe zorgverleners ingehuurd:
De schoolmaatschappelijk werker geeft begeleiding aan leerlingen met psychologische en gedragsmatige problemen. De aanmelding verloopt via de zorgcoördinatoren. De schoolmaatschappelijk werker mag een leerling alleen begeleiden als een ouder toestemming heeft gegeven met een toestemmingsformulier.
De AMW is een externe specialist op het gebied van enkelvoudige problemen. Denk bijvoorbeeld aan ‘omgaan met verliefdheid’, ‘groepsdruk’. Aanmelding bij de AMW kan via de zorgcoördinatoren of bij zelfstandige aanmelding. Ouders worden wel na 2 gesprekken op de hoogte gebracht. Er dient een aanmeldingsformulier ingevuld te worden door ouders/verzorgers en school.
Vanuit voortgezet speciaal onderwijs heeft de school medewerkers ingehuurd. Zij bieden leerlingen met specifieke problemen en de school ondersteuning. Doel is het traject WSNS (weer samen naar school) te realiseren.
De arts en verpleegkundige komen enkele malen in het jaar langs op school om onderzoeken af te nemen. Zij worden ook door de school gevraagd om leerlingen op te roepen voor een gesprek/onderzoek als hier aanleiding voor is.
Vanuit Gemeente Westland is de leerplichtambtenaar verbonden aan onze Westlandse leerlingen. De leerplichtambtenaar heeft overleggen op school met de afdelingsleiders en de zorgcoördinatoren. Door de leerplichtambtenaar kunnen leerlingen en ouders worden opgeroepen, bijvoorbeeld bij verzuim. Leerlingen die niet in het Westland wonen, maar wel bij ons op school zitten, vallen onder de leerplichtambtenaar van hun eigen gemeente.
Als uw kind dagelijks medicatie gebruikt die door een arts is voorgeschreven (bijv. ADHD-medicatie, medicatie tegen epilepsie) en hulp nodig heeft, neemt u dan contact met ons op. Bij de afdelingsleider of de administratie kunt u het formulier ‘verstrekken van medicatie op verzoek’ inleveren. Als de school de gevraagde ondersteuning niet kan bieden, dan bespreken wij dit met u.

Dyslexie

Iedere leerling zou het type onderwijs moeten kunnen volgen dat optimaal aansluit bij zijn of haar capaciteiten. Leerlingen met dyslexie kunnen op bepaalde onderdelen wat extra hulp gebruiken. Heb je een officiële dyslexieverklaring? Dan mag je van de extra faciliteiten gebruikmaken.

ISW Hoogeland biedt leerlingen diverse mogelijkheden, onder andere extra tijd bij toetsen. Het verschilt per leerling van welke je gebruik mag maken. De schoolleiding beslist hierover, na advies van de dyslexiebegeleider en eventueel een externe expert.

Dyslexiebegeleider:
Dhr. D. Bogaarts - bas@isw.info

De afspraken en faciliteiten voor leerlingen met dyslexie of dyscalculie?

Bekijk ze hier

Begeleidingsteam

Elke schoollocatie beschikt over een begeleidingsteam. Het begeleidingsteam bestaat uit de ondersteuningscoördinator, de schoolmaatschappelijk werker en de schoolondersteuner van het SWV VO Westland.

Lees hier meer over

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Met de invoering van passend onderwijs is iedere school verplicht een schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. In het SOP staat beschreven welk aanbod aan onderwijs, zorg en ondersteuning de school kan bieden. Het SWV VO Westland legt de SOP’s van alle scholen naast elkaar om duidelijk te krijgen of aan alle leerlingen een passende plek geboden kan worden.

Bekijk het SOP

Meer over onze school?

Vind snel waar je naar zoekt!